Szerző Téma: Tanmesék  (Megtekintve 7267 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

szj

• Újonc
  • *
  • Nem elérhető Nem elérhető
    • Profil megtekintése
Re:Tanmesék
« Hozzászólás #90 Dátum: 2010. Február 20. - 19:31:34 »
"A test boríték, a lélek a levél. Hiába nézed a borítékot, a levél a fontos.
Mindegyikünk egy levél. Egy levél, amely a születésünkkor van elküldve erre a világra...
ONNAN nem jönnek fölösleges levelek..."
---------------------------------
(Ismeretlen - Antenna 2010/1)
Naplózva

Dyttu

• Globális moderátor
  • Újonc
    • MSN Messenger - dyttu@hotmail.com
    • Profil megtekintése
« Hozzászólás #91 Dátum: 2010. Február 24. - 14:17:21 »
Egyszer egy jól kereső apa úgy döntött, elviszi vidékre 7 éves kisfiát azzal a céllal, hogy megmutassa neki, milyen szegény emberek is vannak, és hogy a gyermek meglássa a dolgok értékét, és felfogja azt, hogy milyen szerencsés családban él.
Egy egyszerű falusi család házában szálltak meg, ahol egy napot és egy éjszakát töltöttek. Amikor a vidéki út végén tartottak, az apa megkérdezte fiát.
- Nos, mit gondolsz erről az útról?
- Nagyon jó volt, apa!
- Láttad, hogy némelyek milyen szükségben és szegénységben élnek?
- Igen.
- És mit láttál meg mindebből?
- Azt, apa, hogy nekünk egy kutyánk van, nekik négy. Nekünk egy medencénk van otthon, ők meg egy tó partján laknak. A mi kertünket lámpák árasztják el fénnyel, az övékére pedig csillagok világítanak. A mi udvarunk a kerítésig tart, az övéké addig amíg a szem ellát. És végül láttam, hogy nekik van idejük beszélgetni egymással, és hogy boldog családként élnek. Te és anyu viszont egész nap dolgoztok, és alig látlak titeket.
Az apa csak fogta a kormányt, vezetett csöndben, mire a kisfiú hozzátette:
- Köszönöm apa, hogy megmutattad, milyen gazdagok is lehetnénk.

Naplózva
Isten szeretet. 1Jn 4,8

szj

• Újonc
  • *
    • Profil megtekintése
« Hozzászólás #92 Dátum: 2010. Május 05. - 19:55:49 »
IQ teszt

Miután a tudósok kidolgozták az IQ tesztet, világszerte elkezdtek felméréseket végezni, hogy ki hogyan teljesít. A tesztet elvégezték gyerekeken, felnőtteken, szegényeken, gazdagokon, városiakon, vidékieken, stb.

Volt olyan eset, amikor kifejezetten annak érdekében töltették ki a tesztet, hogy majd az összegzésnél megállapítsák, hogy a különböző embercsoportok hogyan teljesítenek.

Amikor egy már-már kihalófélben lévő szűk indiáncsoportra került a sor, különös dolog történt. Ahogy kézhez kapták a tesztet, elkezdték egymást közt megbeszélni. Ekkor a felügyelő azonnal közbelépett: „A tesztet nem szabad egymással megbeszélni és senki nem segíthet a másiknak. Mindenki csak magára számíthat!” – harsogta fennhangon.

Erre az indiánok nagyon dühösek lettek, és az egyikőjük felkiáltott:
– Nem az a fontos, hogy én vagyok az okosabb vagy a testvérem! Csak az számít, hogy együtt mire vagyunk képesek!

A mai önző világunkban már gyerekkorunktól kezdve arra vagyunk nevelve, hogy csak az egyéni teljesítmény számít. Az iskolában, a sportban, a munkában csak az számít, hogy egyénileg hogyan teljesítünk! Pedig ez helytelen látásmód. Az valóban fontos, hogy tisztában legyünk egyéni képességeinkkel, de Isten minket társas lénynek teremtett. Szükségünk van egymásra, mert csak csapatban tudunk eredményesek lenni. Ehhez pedig olyan erények szükségesek, melyek már nem divatosak pl. alázat, önfegyelem stb.

A versengés kapzsiságot, büszkeséget és szeretetlenséget okoz. Lássuk be, hogy szükségünk van egymásra, és az ehhez szükséges erények alapja a szeretet.

(internetről - igeforum - ismeretlen szerző)

Kedves József! Köszönjük, hogy nekünk is elhoztad ezt a tanulságos történetet. Fehér
« Utoljára szerkesztve: 2010. Május 05. - 22:41:24 írta Fehér »
Naplózva

Fehér

• Globális moderátor
  • Újonc
    • Profil megtekintése
Tanmese a Paradicsomról és a Pokolról
« Hozzászólás #93 Dátum: 2010. Május 09. - 15:18:53 »
Istennel beszélget egy ember:
Uram, szeretném megtudni, hogy milyen a Paradicsom és milyen a Pokol.
Isten odavezeti két ajtóhoz. Kinyitja az egyiket és megengedi az
embernek, hogy betekintsen. A szoba közepén egy hatalmas kerek asztal volt és az asztal közepén egy nagy fazék, benne ízletes raguval.
Az embernek elkezdett csorogni a nyála. Az emberek, akik az asztal körül ültek csont soványak és halálsápadtak voltak. Az összes éhezett. Mindegyiknek egy hosszú nyelű kanál volt a kezében, odakötözve a kezéhez. Mindegyikük elérte a ragus tálat és vett egy kanállal. De mivel a kanál nyele hosszabb volt, mint a karjuk, nem tudták a kanalat a szájukhoz emelni.
A szent ember megborzongott nyomorúságukat, szenvedésüket látva. Isten
ekkor azt mondta: Amit most láttál az a Pokol volt.

Majd mindketten a második ajtóhoz léptek.
Isten kitárta azt és a látvány, ami a szent elé tárult, ugyanaz volt, mint az előző szobában. Ott volt egy nagy kerek asztal, egy fazék finom raguval, amitől
ismét elkezdett folyni a szent ember nyála. Az emberek az asztal körül ugyanúgy hosszú nyelű kanalat tartottak a kezükben. De ez alkalommal az emberek jól tápláltak, mosolygósak voltak és nevetve beszélgettek egymással.

A szent ember ekkor azt mondja Istennek: Én ezt nem értem!
Ó, pedig ez egyszerű - válaszolja Isten - ez igazából csak 'képesség' kérdése. ők megtanulták egymást etetni, míg a falánk és önző emberek csak magukra gondolnak. 'Amikor csak magunkra gondolunk... a Pokol van itt a Földön.'
Naplózva
"Megvallom, én is azok közül való vagyok, akik gyarapodva írnak, és írva gyarapodnak" Kálvin

szj

• Újonc
  • *
    • Profil megtekintése
« Hozzászólás #94 Dátum: 2010. Május 16. - 17:43:28 »
HOLNAP VISSZAJÖN    (internetről)

Egy este félálomban a következő gondolatok játszódtak le bennem. Mintha az utcán jártam volna, és az volt az érzésem, hogy valamit éppen most hirdettek ki, és az egész város titokzatos suttogással erről beszél. Embercsoportok álldogáltak az utcasarkokon, és áhítattól elhaló hangon beszélgettek erről az eseményről. Hallottam, amint az egyik így szólt: „Igazán eljön? És holnap?” Mire a másik így felel: „Igen, holnap eljön."

Éjszaka volt. A csillagok ragyogtak, de ugyanaz a fojtott várakozás hatott át mindent. Mintha senkinek semmi dolga nem lett volna, csak az, hogy várakozással teljesen nézzen embertársaira, és azt kérdezze tőlük: „Ti is hallottátok?”

Ahogyan mentem, hirtelen angyali jelenség szegődött mellém. Arca komoly és szelíd volt, homloka földöntúli fénnyel ragyogott. Félő tisztelettel és mégis bizalommal szóltam hozzá: „Mondd, igaz? Krisztus visszajön?"
„Igen” – felelte az angyal. „Holnap visszajön.”
„Micsoda öröm!” – kiáltottam.
„Öröm? – mondta ő – Sajnos e városban sokak számára borzadály. Gyere velem!”

A következő pillanatban ott termettünk a város egyik fényes palotájának társalgójában. A papírokkal borított asztal mellett kopaszodó, testes férfi ült. Idegesen rendezgette a papírokat, és közben magában motyogott. A heverőn sápadt, törékeny asszony összekulcsolt kézzel egy kis könyv fölé hajolt. Az egész szoba mérhetetlen gazdagságról tanúskodott. Arany, ezüst, műtárgyak, külföldi bútorzat, értékes képek – amit csak pénzen meg lehetett vásárolni – mindez együtt volt egy rakáson. A férfi ideges volt és zavart. Megtörölte homlokát és megszólalt:
„Nem tudom, te hogy vagy vele, de én nem örülök ezeknek a híreknek. Nem értem. Ha igazat beszélnek, akkor vége mindannak, amiért idáig küzdöttem.”
„De János – felelte az asszony, sápadt arcát férje felé fordítva, és kezét tördelve – hogy beszélhetsz így?” Miközben szólt, feje fölött ugyanazt a fényt láttam, amit az angyal homlokán.
„Nos, Mary, ez az igazság, nem félek kimondani. Nem akarok találkozni Vele – és kívánom, kívánom, hogy halassza el a jövetelét. Mit akar tőlem? Hajlandó vagyok – mondjuk – hárommilliót áldozni egy kórház létesítésére, ha ezzel beéri, és hagyja folytatni az üzletet. Igen, hárommillióért szívesen megváltom a holnapi napot.”
„De Ő a legjobb barátom!”
„Legjobb barát?” – felelte az ember haragosan. „Mary, te nem tudod, mit beszélsz. Tudod, hogy mindig is utáltam ezeket a dolgokat. Semmi hasznom nincs belőlük!”
Az asszony szánakozva nézte a férjét: „Talán bővebben felvilágosíthatnálak?” - mondta.
„Nem, ennek semmi értelme. Nézd ezeket a papírokat, milliós értéket képviselnek. Most hogyan örüljek nekik. Az egészet nem, de a felét odaadnám, ha elhalasztaná jövetelét száz évvel.”
Az asszony kinyújtotta a kezét férje felé, de az eltaszította.

„Látod? – mondta komolyan az angyal – kettőjük között mélységes szakadék tátong, és ez hamarosan végleges lesz. Évek óta élnek ugyanabban az otthonban, miközben ilyen szakadék választja el őket. A nő holnap Krisztusnál lesz, magához vonzza őt, mint a nap a harmatcseppet. A férfi viszont kívánván kívánni fogja, hogy bár a sziklák esnének rá és takarnák el:”­

Változott a szín. Alacsony, nyomorúságos kis szobában voltunk, amelyet egyetlen lámpa pislákoló fénye világított meg. Egy törtlábú szék, rozoga asztal, egy ágyon a sarokban három kisgyerek kuporgott, egymást melengetve. A jéghideg szobában annyira szegényes volt minden, és a gyermekek lehelete meglátszott. A gyerekek beszélgettek: „Ha megjön a mama, hoz vacsorát” – mondta az egyik. „De én úgy fázom” – mondta a legkisebbik. „Gyere középre, majd megmelegítünk. Mama megígérte, hogyha megjön, tüzet rak, föltéve, ha az az ember kifizeti a munkadíját.” „Milyen gonosz ember – mondta az idősebb fiú – soha nem fizet a mamának, ha csak elkerülheti!
Ekkor megnyílt az ajtó, és sápadt, sovány asszony lépett a szobába, csomagokkal megrakva.
„Örüljetek gyermekeim! Örüljetek! Jézus Krisztus jön! Holnap itt lesz!”
Mint a fészekben a madárfiókák, úgy emelkedtek fel az ágyban az apróságok, és versengve ölelték anyjukat. Azonnal hittek a szavának. Sokat hallottak már az áldott Úr Jézusról, aki anyjuk Megváltója, és az övék is. Milyen jó barátjuk volt sok fázás és éhezés közepette. Egy pillanatra sem kételkedtek jövetelében.
„Édesanyám, vajon minket is magához vesz? Ugye igen?”
„Igen, kicsikéim” – mondta mosolyogva. „Karjára gyűjti a báránykáit, és ölében hordozza őket…”

Ismét fényűzően berendezett teremben voltunk. Három vagy négy asszony beszélgetett egymással panaszos hangon. Lakásuk telve volt drágakövekkel, csipkével, selyemmel-bársonnyal és az elegancia minden kellékével; ők maguk azonban szinte kétségbe voltak esve.
„Micsoda átkozott ügy – sóhajtott az egyik – és ami a legjobban bánt, teljesen tájékozatlan vagyok a dologban.”
„Igen – mondta a másik – és ezzel vége lesz mindennek.”
A sarokban egy szegény varrólány görnyed munkája fölé; az ezt suttogta:
"Mindörökké az Úrral leszek..."
„Fogalmam sincs, hogy ez mit jelent – mondta az első beszélő megborzongva – de elég félelmetesnek látszik.”
„Nos – szólt a másik – az egész olyan hirtelen jött, soha nem álmodtunk róla, hogy bekövetkezik – egyik percről a másikra át kell mennünk ebből az életből a másikba.”
„Milyen áldás, hogy Vele lehetek – mennyire vágytam utána” – mondta a szegény varrónő.

„A nagy elválasztófal csakhamar végleges lesz” – szólt az angyal.

Amikor először jött a földre, azért tette, hogy felkínálja az üdvösséget mindenkinek, aki elfogadja. „Másodszor bűn nélkül jelenik meg azoknak, akik őt várják, üdvösségükre.” (Zsid. 9.28)
-----------------------------------------------------
- internetről - igeforum.com -
Naplózva