Szerző Téma: Kitekintő/ más vallások  (Megtekintve 212 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Fehér

• Globális moderátor
  • Újonc
  • Nem elérhető Nem elérhető
    • Profil megtekintése
Kitekintő/ más vallások
« Dátum: 2008. Október 08. - 14:09:18 »
Gyakran találkozunk más vallások követőivel, ünnepeikkel, hitelveikkel. Ilyenkor felvetődik a kérdés, -sok más kérdés között- ők is ugyanahhoz az Istenhez imádkoznak-e?
A nélkül, hogy én tudnám erre a választ, elindítom ezt a "Kitekintő" topikot. Írjatok ide -de csakis tisztelettel-, hogy minél több ismerettel rendelkezhessünk más vallásokról, hitekről.
Naplózva
"Megvallom, én is azok közül való vagyok, akik gyarapodva írnak, és írva gyarapodnak" Kálvin

Fehér

• Globális moderátor
  • Újonc
    • Profil megtekintése
Kitekintő
« Hozzászólás #1 Dátum: 2008. Október 08. - 14:11:40 »
A zsidó újévről:
http://zsido.com/cikkek/hogyan_kell_sofart_fujni/15/829

Egy mai aktuális:
- Idén október 8-án este, azaz ma este köszönt be és másnap estig tart a zsidó vallás legfontosabb,
legszentebb és legnagyobb ünnepe, a Jóm Kippúr, az engesztelés
ünnepe, népies nevén a hosszú nap.

A bibliai eredetű ünnep a zsidó naptár hetedik hónapja, Tisri tizedik napján van, a Gergely-naptár szerint változóan szeptemberre vagy októberre esik. Az engesztelés napja elnevezés arra utal, hogy a Mindenható megbocsátotta Izrael fiainak az aranyborjú imádásának bűnét, s kijelentette: "Legyen nektek ez a nap engesztelés napjául...". Ekkor lesz végleges az ítélet, amit Ros Hásánákor, az újév napján hozott az emberek sorsáról az Örökkévaló, a két ünnep közötti idő ezért a bűnbánat ideje. E napokon hajnalban bocsánatkérő - szlihót - imákat mondanak, s szokás a haragosokkal megbékélni, hiszen csak így várható el, hogy az Örökkévaló is megbocsássa a vele szemben elkövetett bűnöket.
Naplózva
"Megvallom, én is azok közül való vagyok, akik gyarapodva írnak, és írva gyarapodnak" Kálvin

Fehér

• Globális moderátor
  • Újonc
    • Profil megtekintése
PURIM
« Hozzászólás #2 Dátum: 2009. Március 08. - 07:21:56 »
A választott nép ünnepe ebben a hónapban: PURIM.

Eszter könyvét olvassák a zsinagógákban.
Több tanulságot is hordoz ez a történet. Ebből a egyik: Volt egy asszony, Eszter, aki népéért a király kegyének, és ezzel életének elvesztését is vállalta volna.
Naplózva

zsotza

• Újonc
  • *
    • ICQ üzenetküldő - 489153185
    • MSN Messenger - k1zsolt@hotmail.com
    • Yahoo azonnali üzenetküldő - kovacs2zsolt@yahoo.co.uk
    • Profil megtekintése
Megtérés-A show-biznisz rendelésére?
« Hozzászólás #3 Dátum: 2009. Július 09. - 04:43:17 »
Kedves Nyughatatlan-Társak! találtam egy meglepő hírt, egy készülő-vallásokról, megtérésről szóló- török TV show-ról... kíváncsi vagyok, Nektek mi a Véleményetek? Nekem alapból ellenszenves...de lehet, hogy én vagyok merev, és konzervatív.  Üdvözlettel: Zsotza -->>
http://www.fn.hu/media/20090707/tevesho ... tik_torok/
Naplózva

Habi

• Újonc
  • *
    • Profil megtekintése
Re: megtérés show
« Hozzászólás #4 Dátum: 2009. Július 12. - 21:53:11 »
Hát zsotza,
egyrészt, eléggé kíváncsi természet vagyok és szívesen végignéznék érveléseket, másrészt szerintem a megtérés intim dolog és csakis Istenre és a hozzá megtérőre tartozik az ilyesmi.
Naplózva
"Nem maradok el tőled, nem hagylak el"
(Józsué 1,5c)

terikestefi

• Újonc
  • *
    • Profil megtekintése
Re: megtérés show
« Hozzászólás #5 Dátum: 2009. Október 23. - 21:01:35 »
Hát zsotza,
egyrészt, eléggé kíváncsi természet vagyok és szívesen végignéznék érveléseket, másrészt szerintem a megtérés intim dolog és csakis Istenre és a hozzá megtérőre tartozik az ilyesmi.

Habi! Nem tudom, te milyen közösségben jársz, de szeretném neked írni, hogy a te bizonyságod által sokan megtérhetnek, vagy is a te megtérésed történetén, ha elmondod másnak. Nekem az a véleményem, hogy a megtérésem nem csak az enyém, ha nem sokak bizonyságára szolgáljon.
Naplózva
Terike
Áldjon meg téged az Úr és őrizzen meg tégedet

Fehér

• Globális moderátor
  • Újonc
    • Profil megtekintése
Re:Kitekintő/ más vallások
« Hozzászólás #6 Dátum: 2009. November 23. - 17:24:18 »
Közre adom ezt a linket: http://www.vilagvallasok.hu/

Egy új dolog. Jó, ha tudunk róla.
Naplózva

Fehér

• Globális moderátor
  • Újonc
    • Profil megtekintése
Re:Kitekintő/ más vallások
« Hozzászólás #7 Dátum: 2010. Január 09. - 16:42:57 »
Korábban említettem nektek, hogy az Erdőkertesi Zöld Rádióban van egy műsor FILOSZ címmel. Új évi első műsorukban Elie Wiesel alőadását adták közre. Itt meghallgatható. Az idén 81 éves Nobel béke díjas író Magyarországon- Erdély, Máramaros szigeten-ortodox zsidó családban  született. Tőle származik a II. világháborús nép irtásra a holokauszt megnevezés...
http://radio.sztaki.hu/node/get.php/011pr2310
« Utoljára szerkesztve: 2010. Január 09. - 17:18:21 írta Fehér »
Naplózva

Fehér

• Globális moderátor
  • Újonc
    • Profil megtekintése
Haiti - Kitekintő
« Hozzászólás #8 Dátum: 2010. Március 06. - 19:10:38 »
https://mail.google.com/mail/#inbox/1271fb1e80bb824b

Csodálatos képsorok arról, hogyan tud Isten JÓT kihozni a rosszból. Haitin az elnök 3 napos böjtre, együtt imádkozásra, éneklésre, istentiszteletre szólította fel a népet. Egymillió ember jött el naponta, s reggeltől estig imádkoztak, énekeltek, táncoltak, bűnbánatot tartottak és dicsőítették Istent.
http://www.youtube.com/watch?v=30rWm84z-zg

Az angol szöveg fordítása:
Szerető Kezek Szolgálat
"Felhívás böjtre és imára"
2010 február 12-én Préval elnök 3 napos böjtre és imára hívta fel a népet. Több mint 1 millió ember csatlakozott az eseményhez.

"Az egyházi vezetőknek 5 napjuk volt a rendezvény megszervezésére. És amikor feljött a nap, az elnöki palota árnyékában emberek álltak, amíg a szem ellátott. Ott álltak, és kezüket az ég felé emelve kiálltottak a Mindenható Atyához, hogy bocsásson meg nekik és gyógyítsa meg az országukat. Reggel 6-tól este 6-ig a három napig minden nap eljöttek.
Az Írásból olvastak fel, imádkoztak, istendicsőítő énekeket énekeltek, bűnbánatot tettek. A kormányfő is eljött az első nap reggelén. Nem beszélt, csak egyszerűen ott állt és sírt több mint egy óráig. Elment, majd néhány órával később visszatért az elnökkel együtt. A lelkészek/pásztorok rátették kezüket, megáldották és imádkoztak érte, ahogy ott állt és Istenhez kiálltott, hogy gyógyítsa meg az országot.
Itt egy nemzet esett térdre, és Istennek ez kedves volt. Körülbelül 3000 megerősített megtérésről számolnak be a 3 nap alatt /lsd. pünkösd - a ford./. Közülük 101 emberről tudják biztosan, hogy korábban woodoo pap volt. Az ég megnyílt Haiti felett 2010 február 12-én és a Szentlélek elkezdett záporozni. És higyje el, még mindig záporozik."
Naplózva

Fehér

• Globális moderátor
  • Újonc
    • Profil megtekintése
Kitekintő Csaba testvér választás előtti gondolatai
« Hozzászólás #9 Dátum: 2010. Március 09. - 18:59:49 »
Választási gondolatok Csaba testvértől 2010. évben

Választásra készülünk ott kint a nagyvilágban, de lelkünk mélyén ki az úr?

Vajon ott bent, nem kellene-e elkezdődjön egy nagyon komoly kampány?
Vajon a bennünket belülről irányító hatalmakat, erőket nem kellene alázattal, bölcs nyugalommal felülvizsgálni? Nézzük meg, hogy egyáltalán van kormánya, saját magam számára elfogadott elvekkel az életemnek? Vagy csak simán sodródok, játékszere vagyok a kinti világ pillanatnyi benyomásainak, kusza ösztöneinek?

Szerintem, sem politikai, sem a gazdasági reform nem fogja megoldani sem népünk, sem az emberiség, még kevésbé a magam gondjait, egy komoly belső lelki reform nélkül. Az ember önmagát belülről kellene, hogy megreformálja! Választásra készülve jó lenne elgondolkozni, hogy ott belül, lelkünk mélyén ki van a kormányon, milyen pártok, hatalmak? A dölyfös, mindenkit leócsárló, letaposó, hatalom utáni vágyam? A kapitalizmus fogyasztás ösztöne? Vagy az alkohol, a különféle élvezeti cikkek iránti olthatatlan szomjam? Mi vezet, lényem hajójában ki van kormányon? Bennem ott legbelül a döntéseket ki hozza meg?

Az ember hajlamos másokkal szemben nagyon kritikus lenni, és ez jól is van, de ebből a szigorúságból nem ártana, ha egy rész önmagunk felé fordulna.

Az általunk befogadott közel kétezer gyermek közül egy sem került hozzánk csak azért, mert a románok, cigányok, magyarok szétverték volna a családjaikat. Minden alkalommal a családot szétverő erő belülről jött: figyelmetlenség, naivság, alkohol, lustaság, bűnös kilengés és fojtathatnám a sort. Sajnos a családjainkat szétverő döntések ott bent, a lélek mélyén születtek. Persze jól esik hárítani, a felelősséget mások nyakába varrni, az iskola, a TV, stb. Tudom, hogy jó lenne a fáradságos belső kemény munkát kiszervezni, másokra bízni, egy vasárnap délelőtti szavazással mindent megoldani. Ne csapjuk be magunkat: soha nem volt ennél nagyobb szabadság a Kárpát-medencében, de talán soha nem volt ilyen kevés befelé fordulás, ilyen kevés önuralmuk az embereknek, mint most. Önmagát kellene féken tartsa az ember! Szomorú szívvel mondhatom, hogy a bennünk lévő bűnös vágyak, kapzsi ösztönök okozták az elmúlt húsz évben a legtöbb kárt saját magunknak és népünknek.

Az utolsó ítélet nem lesz más, mint amikor Isten felmutatja azt az embert, aki te lehettél volna. Nagy szelíden, csak annyit mond: "Nézd, ez lettél volna, ha reggelente szépen, idejében felkelsz, és a mindennapi munkádat szépen elvégzed, ezek lettek volna a te drága gyermekeid, unokáid, ha te bennem bízó lélekkel, vidáman, szépen, szorgalmasan, a jóban kitartva éled életed.  Ilyen lettél volna, ilyen lett volna a családod, néped, a közösség melyből vétettél. De sajnos, benned nem a józanész, a szeretet, a jóság, a szorgalmas kitartás uralkodott, hanem a bűnös vágyaid, kapzsi ösztöneid, melyek aláásták önbizalmadat, életkedvedet, mely elnyelte életed megannyi drága percét, óráját".

Isten nem fog senkit elítélni, egyszerűen mi mondjuk ki magunk felett az ítéletet azzal, hogy mindennapi döntéseinkben milyen erőket engedünk életünk kormányához. Ott belül mi választunk, döntünk, és ott bent is csak mi dönthetjük le a lelkünkre telepedett bűnös zsarnokot.

Milyen szép lenne, ha az elmúlt évek hibájából tanulva, egy hatalmas tavaszi nagytakarításban,  a selejtes erőket le tudnánk cserélni alázatos, becsületes, tiszta, dolgos, családjainkra, Istenre figyelő vezetőre. Isten adja, hogy mindannyian, ott legbelül is megtartsuk szabad választásainkat! 
Én a szeretetre, Istenre szavazok!
Naplózva